Следвайте Гласове в Покачването на лихвите е голям проблем за хората

...
Следвайте Гласове в Покачването на лихвите е голям проблем за хората
Коментари Харесай

Никола Филипов: Асен Василев говори безотговорно за дълга

Следвайте " Гласове " в 
Покачването на лихвите е огромен проблем за хората с заеми. Те би трябвало да са подготвени, че когато страната се финансира на 6%, ипотечният им заем няма по какъв начин да е 3%. Парламентът си губи времето в дребнотемия, а пред жителите има действителни проблеми, които занапред ще се материализират.

Политиците би трябвало да намерят съгласие и да се концентрират върху бюджета за идната година, който да не банкрутира страната.
Вместо да погасяваме заеми, ние трупаме от ден на ден задължения и вършим обществени разходи, а рецесията към момента не е настъпила. Предстои ни да теглим 16 милиарда лева, а не успяхме да запишем и 200 млн. Това съобщи в изявление за БГНЕС финансистът Никола Филипов от Съвета по стопански и обществени политики (СИПП).
Прогнозираният за идната година бюджетен недостиг от 6,6%, който се равнява на 11,6 милиарда лева, ни отдалечава тотално от еврозоната. „ Еврозоната в действителност се отдалечи поради харчовете, които бяха направени през последните месеци. В Народното събрание царува популизъм и се колебая, че ще се доближи до осъществяване на действителни промени, които да ни приближат до приемането на еврото “, съобщи Филипов.

Абсолютно наложително е да се върнем към едно финансово здравомислие, тъй като „ занапред ще се финансираме доста мъчно от пазарите “. „ Видяхме това във вторник, когато пропадна емисията от 200 млн. лева дълг, което е огромен проблем. Вместо да акумулираме буфери, да погасяваме заеми, тъй като се намираме в пика на бизнес цикъла, вършим тъкмо противоположното. Взимаме от ден на ден задължения и вършим от ден на ден обществени разходи, а рецесията към момента не е пристигнала и все пак към този момент не можем да се финансираме “, предизвести финансистът.
Той се надява ръководещите да намерят някаква форма на съгласие, да остават на назад във времето тяснополитическите си щения и да се концентрират върху това да създадат един бюджет за идната година, който да не банкрутира страната.
 

„ Намираме се в извънредно деликатна обстановка. ЕЦБ покачва лихвите с 1,25% досега, чака се още 0,75% през тази година. Тези големи обществени разноски ни карат да се финансираме толкоз по-скъпо и естествено тези лихви ги плащаме всички ние жителите, а страната единствено преразпределя “, съобщи финансистът.
Не е изключено в един миг дългът да се окаже по-големия ни проблем. „ Асен Василев декларира, че не вижда никакъв проблем дългът да доближи 60% от Брутният вътрешен продукт, което единствено по себе си е една безконтролно изявление. Дългът би трябвало да бъде колкото се може по-нисък сега. Едно е да приказваш сходни неща при започване на бизнес цикъла, когато стопанската система се възвръща от рецесия и има капацитет за напредък, напълно друго – по време ни пика. Това демонстрира надълбоко недоумение на съществени стопански процеси и това е доста огромен проблем “, безапелационен е Филипов.
 

Политиците би трябвало да се схванат, тъй като няма да имат опция да финансират тези чудовищни дефицити. Политическата неустойчивост е главният фактор, с цел да се финансираме скъпо. „ Инвеститорите изискват доста по-висока награда за инвестиция в наши ДЦК, което е изцяло обикновено и разумно. Дори Германия се финансира мъчно сега, а какво остава за България. Държава, в която имаме три избора, а може би ще имаме още едни на пролет и още едни с локалните. Напълно обикновено е в такава обстановка да гледат отрицателно на икономическия разцвет на страната. Нормално е да желаят по-висока рента. Догодина ще се теглят 16 милиарда лева задължения, ние във вторник не можахме да запишем 200 млн. лева “, уточни Никола Филипов.
Служебното държавно управление безусловно рационално отхвърли да предлага бюджет за идната година. „ Бюджетът е най-важният закон в една страна и той съставлява политиките, които политиците водят. Това не е работа на един длъжностен кабинет. Така че изцяло разбирам министър Росица Велкова, която отхвърли да предложи подобен „ колосален “ бюджет. Нека се оправят политическите партии, това е техен прерогатив и да носят отговорност за решенията си “, сподели финансистът.
 

Той счита, че в бъдещия бюджет би трябвало да продължат някои краткотрайни ограничения, които да подкрепят бизнеса, като тези за електрическата енергия. Още повече, че сходни ограничения се ползват в целия свят, в това число и от нашите съседи. Според него Народното събрание ще откри консенсус и ще я продължи, само че тя би трябвало да бъде краткотрайна, тъй като бизнесът не би трябвало да привиква при всеки един проблем страната да му оказва помощ. „ Това де-факто е комунизъм “, акцентира Филипов.
Социалните ограничения също би трябвало да се реформират, не могат да се раздават пари на всеки.
„ Предстои ни една много неразбираема зима. Очакванията са тя да бъде тежка, въпреки да не чакам обстановката да е толкоз отрицателна. Това повишаване на лихвите е огромен проблем и за хората с заеми. Те би трябвало да се приготвят за това, че когато страната се финансира на 6%, те няма по какъв начин да имат ипотечен заем на 3% “, предизвести финансистът Никола Филипов.
Източник: БГНЕС
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР